02 februari, 2012

åh, vilken fiiiiin jacka! och den och den och den, förgiftade en hel värld

så fruktansvärt kallt ute. andetagen hann inte mer än ut genom munnen innan de frös fast i halsduken. inser att jag verkligen borde köpa mig en ordentlig skaljacka. men efter att ha sett dokument utifrån om textilindustrin känns det inte särskilt lockande att lägga en enda krona på något som har med tyg att göra. jag blev så otroligt illa berörd. inte för att jag trodde att saker sköttes på ett snyggt och hållbart sätt, den illusionen har redan raserats i så många andra sammanhang att jag slutat tro – men det var ändå så mycket värre än jag kunnat föreställa mig. den moderna tidens slaveri. hälsoförbryteri. köp ut land efter land, sko er på andras hälsa, andras liv, andras misär. det verkar vara standard.

att det verkar alltid vara så mycket värre än man vågar tro. blir så fruktansvärt arg på företag som rider på eko-trenden och struntar fullständigt i vad den står för. blir så fruktansvärt arg på myndigheter som värnar mer om handeln än sina medborgare, sin värld. hur kan man tänka så smått?

så jag sitter och läser miljöpolicys från olika friluftsföretag. försöker hitta ett som är trovärdigt i sin hållbara framtoning. vet innerst inne att jag kommer bli grundlurad. gick ju trots allt media.

efter det här är det bara second hand och svindyrt ekocertifierat som gäller. man får göra vad man kan, bit för bit. människa för människa.

5 kommentarer:

 1. klättermusen eller patagonia är nog de som kan vara ok.. men knappast bra...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de är i alla fall tydliga med sin miljöprofiliering. Men Klättermusen är ju fasligt dyra, och Patagonia hittade jag ingen jacka som kändes helt rätt. Usch, det här ser ut som ett omöjligt projekt.

   Radera
 2. patagonia tar emot din gamla för återvinning =)

  SvaraRadera
 3. Jag ska titta på avsnittet du länkade till. Verkar intressant. Jag skulle gärna bli mer medveten om hur saker och ting produceras. Antar att det är H&M och liknande kedjor som är "ondast"...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det, det är verkligen sånt man borde se. Alla. Och sedan agera.

   Radera